НЕ ДАЙТЕ СЕБЕ ОШУКАТИ

На Полтавщині з'явилися обіцяльники, котрі пропонують селянам за їхні земельні паї ледь не «золоті батони». І роблять це через рекламну кампанію у місцевих ЗМІ. Скажімо, района газета Глобинщини «Зоря Придніпров'я» надрукувала статтю під назвою «Кожен четвертий володар земельного паю готовий його продати».

Стаття явно рекламного характеру в інтересах компанії «Агро Інвест Україна», тобто замовна, зі «світлиною щасливих власників земельного паю, переданого їм в оренду» на фоні кущів на земельній ділянці та якоїсь рослинності невідомого походження. Стаття спрямована на дискредитацію фермерського руху.

Фермери Полтавщини, на відміну від великих агрохолдингів, дають роботу конкретним людям, селянським родинам. Займаються вирощуванням овочів (агрохолдингам це не вигідно) і навіть вівчарством.

/Files/images/cherkaschina/Фермери.jpg/Files/images/fermerska_osn/фермери-1.jpg /Files/images/fermerska_osn/Фермери-2.jpg/Files/images/fermerska_osn/Фермери-3.jpg

Зараз і на Миргородщині та у інших районах області також розпочалася кампанія по дискредитації фермерів із тим, щоб за безцінь переоформити земельні паї на підставних осіб чи великі агрохолдинги.

Спробуємо пояснити, чому з’явилася така стаття та чому йде дискредитація фермерського руху на Полтавщині.

У 2013 році Європейський банк реконструкції та розвитку /ЄБРР/ за 50 млн. евро став співвласником компанії МК Огоир /холдинг Сербія, яка працює в Україні через.свою дочірню компанію «Агро інвест Україна», в планах якої збільшення земельного банку, про що в свій час наголошував Желько Ерцег, голова спостережної ради.

До землі в Україні не байдужі і інші претенденти: – найбільшу кількість орендованих земель мають «Українські аграрні інвестиції-330 тис.га, основним бенефеціаром якого є громадянин Нової Зеландії, співвласник «Ренесанс Груп» Стівен Дженнінгс Це інформація до роздумів власників земельних ділянок в Україні.

Ми не проти реклами про діяльність конкретної компанії в засобах масової інформації, а проти тих методів, які при цьому застосовуються типу «ми кращі, а інші гірші».Тільки чому ж гірші?

Так от, умови ведення бізнесу в Україні для фермера дійсно гірші, ніж для компаній з іноземним капіталом, походження якого невідоме.

Відсутність доступу до іноземних фінансів, проблеми з кредитуванням та відсутність явної підтримки селянина з боку держави і є поясненням того, чому такі існуючі умови ведення фермерського бізнесу в Україні.

Також читайте "ЯК ФЕРМЕРИ ПОЛТАВЩИНИ МОЖУТЬ ПОТРАПИТИ НА РИНКИ ЄС?"

Українським селянам не дають вільного доступу до безвізового режиму в Європу, не говорячи про доступ до інвестицій, бо хто ж дасть -самим треба та і органи влади явно не сприяють фермеру, починаючи з нижчих рівнів влади аж до наших шановних народних депутатів, які на законодавчому рівні не створюють належних умов для життя та праці в Україні, а, навпаки, впливають на прийняття законів та умов ведення бізнесу не на користь вітчизняного товаровиробника.

У законодавстві України була спроба закріплення положення про те, що форми власності в Україні рівні, проте в реальному житті у нас інше відношення до своїх товаровиробників Ми всі побачили, яка доля спіткала працівників більшості заводів і фабрик, а тепер потихеньку, з кожним роком сильніше іде тиск на фермерів, які по праву заслуговують на повагу і гідне ставлення до себе як від селян, так і від держави Україна, яку вони завжди підтримували і підтримують нині. Всі держави у світі підтримують своїх виробників.

Для прикладу– Німеччина.Там закріплений лозунг «Без фермера немає держави». І там є підтримка фермера з боку держави, кредити під 2-3% ,бо в найскрутніші моменти – криза чи інші негаразди– фермер виживе, а з ним і держава, тобто, люди. Тому і процвітає Німеччина і ніхто наперед грошей не отримує за оренду. А вже годі і говорити, що хтось землю продає, бо під заставу землі отримують кредити, навчають дітей, ведуть інший бізнес.До цього поступово йде й Україна.

До речі, інформація про те, що фермери не зацікавлені вкладати кошти в землю і підтримувати її родючість,– це все неправда. Навпаки, вони, незважаючи на всі проблеми, вносять в землю якісні добрива, тому і врожаї отримують добрі та сплачують орендну плату вчасно і справедливо.

Це люди, які в найскладніший для нашої країни час встигають своєчасно і якісно обробляти землю не тільки паїв, а і присадибних ділянок пайовиків, дотримуватись сівозміни, застосовувати передові методи обробітку грунту та впроваджувати нові технології вирощування сільськогосподарських культур.

Крім того фермери підтримують і поліпшують благоустрій села, утримують сільську інфраструктуру, дороги, ведуть широкомасштабну роботу з підтримки воїнів АТО, починаючи з бронежилетів, взуття, маскувальних сіток, продуктів харчування. Проводять роботи з ремонту бронетранспортерів та іншої військової техніки.

Фермер живе на землі серед людей, а, по закінченні терміну договору його ніде не треба шукати, щоб продовжити договір, чи отримати земельний пай для особистого .обробітку.

Турбує інше. На Полтавщині з'явилися компанії, походження яких не зовсім прозоре та обіцяють кошти зразу за всі 49 років оренди, а інші розповсюджують листівки про оренду землі на 7 років і пропонують відразу видати премію та багато різних послуг, а мета одна - як би його взяти землю у селянина. А далі хоч трава не рости. Бо потім вже з’являться проблеми у самого селянина. Приклад найпростіший: пай залишається у власникаю А коли йому потрібно підтвердити свій дохід від оренди, при оформленні субсидії чи інших питань, пов’язаних з цим, то хто надасть таку довідку, якщо кошти отримані наперед? Але це вже будуть проблеми і його нащадків, бо оренда на 49 років– це, вважайте, назавжди.

Порада селянам: не дайте себе ошукати на обіцянках та тимчасових подачках. Пам’ятайте, що дешевий сир, а зараз кладуть ніби й дорогий, може бути лише у мишоловці.
Перед прийняттям рішення подумайте, зробіть паузу, попросіть у агітаторів дані про фірму, її засновників, місцезнаходження, установчі документи, Статут. Поцікавтесь де вони вже працювали і який результат, спробуйте знайти їх в мережі Інтернет. Але ж шукайте якраз їх, а не їхніх двійників.

І ще пам’ятайте, що ці тимчасові труднощі людей на селі і те, що їм дійсно потрібні кошти і на лікування, і на навчання дітей, і на житло, в результаті необдуманого рішення може позбавити їх права мати підвищені ставки на оренду чи отримати реальну ціну за земельну ділянку при знятті мораторію на продаж землі.

Кiлькiсть переглядiв: 469

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.