ВПЛИВ ДЕСИКАЦІЇ НА ВРОЖАЙНІСТЬ КУЛЬТУР

Десикація стала невід'ємною частиною технології вирощування зернових колосових і олійних культур. Щоб зібрати високий і здоровий врожай використання десикантом стає дуже важливим особливо в мінливих кліматичних і погодних умовах. Оскільки Україна є однією з небагатьох країн, які розташовані в кількох кліматичних поясах, то значить і кількість опадів і вологи в грунті відмінні в кожній області.

Також читайте: "Фермерське господарство продасть..."

Десикація - це процес контактного висушування рослин з метою прискорення дозрівання рослин, збереження врожаю, знищення бур'янів і зупинки поширення хвороб на посівах культур (десикант на пшеницю, десикант на ячмінь, десикант на соняшник, десикант на ріпак, десикант на сою, десикант на картоплю і ін.).

Головними діючими речовинами (ДВ) в десикант є дикват (Регістан, Диктор), а також ізопропіламінная (Аргумент, Рауль, Геліос) і калійна (Геліос екстра, Аргумент Форте) сіль гліфосату. Але головне враховувати те, що між цими ДВ існує кілька відмінностей, які є обов'язковими при виборі десиканта:- По-перше це характер дії - препарати на основі дикват є контактними, тобто підсушують рослини потрапляючи на них (не впливаючи на корені), тоді як гліфосат діють системно, тобто потрапляють на рослину і розносяться по його ксилеме висушуючи всі органи рослин;- По-друге це післядія - дикват, висушуючи рослини зберігає (а іноді і перебільшує) властивості зерна: підвищує олійність і клейковину і також може підвищити класність зерна, тоді як гліфосат навпаки може знизити показники якості зерна, хоча і обробка ним може бути вигідніше по ціні - дешевше.

Тому перш ніж купити десикант вам необхідно визначити яка подальша мета збору врожаю: якщо це на подальший посів та характеристики зібраного зерна не грають вирішальну роль (тобто продаж як товаришки), то використовувати можна препарати містять гліфосат, АЛЕ якщо зібраний урожай в подальшому йде на посів або здається як еліта, 1 клас і ін (пшениця, ячмінь тощо), то потрібно використовувати тільки дикват, який не впливає негативно на зерно, а навіть навпаки підвищує його якості. Це пояснюється тим, що при висиханні рослини волога з м'яких тканин асимілюється в плоди і насіння. І до того ж це є більш ефективним, ніж сушити зерно на току.

Ще однією перевагою використання десиканта, а саме дикват, є те, що він ще має фунгіцидну дію, він запобігає розвитку і поширення хвороб, а так само ймовірність псування під час зберігання. Знищення м'яких тканин знижує ймовірність втрати врожаїв, наприклад, від фітофтори на картоплі і білої гнилі на соняшнику.

Слід так само брати до уваги період десикації, так як для різних культур він відрізняється.Період внесення десикантом на різні культури. Подається в такому порядку: Культура, Кількість днів дозбирання врожаю, % дозріваннякультури, Середня вологістьзернаЗернові колосові: 10 - 15 днів, 80 - 90%, Не більше 30%Ріпак: Щонайменше 14 днів, 85 - 90%, 30 - 35% - у насіння(Допускається 42% якщо присутні хвороби); 70-80% - вологість кошикиСоняшник: Щонайменше 14 днів, 85 - 90%, 30-35%Ріпак: Щонайменше 14 днів, 90%, 30-35%Бобові : 14 - 20 днів; 7 - 10 днів дляранніх сортів - Застосовується на бадилля

Застосування десикантом так само є важливим, якщо раніше не були вчасно і правильно застосовані гербіциди та фунгіциди. Пояснення тут так само просте: десикант знижує ризик втрати врожаю, який був викликаний такий помилкою. Особливо важливо дотримуватися цього на посівах соняшнику. Найпоширенішою проблемою на соняшнику є біла і сіра гнилі. Відсоток втрати врожаю, викликаний цією хворобою, може досягати 50%. Тому якщо на поле спостерігається їх поширення (в районі 30%) і розвиток (в районі 15%), то десикація можна і потрібно проводити вже в період 42% -ої вологості насіння. В такому випадку недобір врожаю буде все одно набагато менше ніж втрати.

Джерело

Кiлькiсть переглядiв: 417

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.