Фермерів вже викрадають і вбивають

У зв’язку із збільшенням протиправних дій відносно фермерів та не розслідуванням резонансних злочинів 30 серпня у Києві АФЗУ було організована прес-конференцію для Засобів масової інформації, щоб донести до громадськості інформацію про стан фермерства в Україні.

Ця прес-конференція пройшла під гаслом «Стан справ у сфері земельних відносин загрожує українській державності», в якій взяли участь фермери з різних регіонів України, які стали жертвами рейдерських захоплень.

/Files/images/fermerska_osn/Фермер.jpg

Від Київської області : Василь Мальований, Наконечний Григорій;

Дніпропетровська область: Гайворонський Анатолій;

Донецька область: Пожидаєв Олег

Житомирська область: Головієнко Петро, Бойченко Микола, Цапун Юрій.

Та президент АФЗУ Іван Томич.

ТАКОЖ ДИВІТЬСЯ "СЕЛА, ЩО ВМИРАЮТЬ"

Зокрема Іван Томич наголосив на 5-ти основних факторах у земельних відносинах, які загрожують Українській державності.

1.Тінізація землі – де в тіньовому обігу на сьогодні перебуває до 10 млн.га. земель, це практично 5 європейських країн таких як Нідерланди, де щорічні втрати сягають в межах 300млрд.грн., а втрати від тіньового використання природних ресурсів, таких як ( пісок, камінь, бурштин, нафта, газ і т.д.) складає до 500млрд.грн.

Тінізація землі і природних ресурсів приводить до корупції і криміналізації, як наслідок це рейерські схеми знищення середніх і дрібних підприємств, фермерських господарств, як наслідок можна виділити 4 основні рейдерські схеми:

1. Захоплення фермерських земель економічно-адміністративними методами;

2. Купівля корпоративних прав фермерських господарств із використанням шантажу і примусу;

3. Це терор проти фермерів – спалення майна, захоплення урожаю, викрадення і інші методи.

4. Найжорстокіший – це вбивство голів фермерських господарств.

Цими методами за рік практично знищено в межах 2 тис. фермерських господарств, хороших господарств, це як мінімум 40-50 тис. робочих місць в сільській місцевості та підтримки села. Разом з тим відбувається загострення соціально - економічної ситуації серед сільського населення, практично отримати дохід чи отримати робоче місце в сільській місцевості немає можливості, як наслідок значна частина селян виживає за рахунок особистого селянського господарства і земельного паю, але отримати дохід від власного господарства стає неможливо, адже ціни на молоко на сьогодні складає 2,5- 3 грн/л., що є збитковим, ціни на м’ясо, овочі, фрукти – стає дорожче продати чим виробити. Внаслідок село покидають не тільки молодь а й всі хто може працювати. За попередні роки в сільській місцевості 1,5 млн. сільських домівок стали пустками, тобто з українського села виїхало біля 5 млн. людей. Втрата людського ресурсу на селі є найбільшою загрозою української державності.

Тінізація, корупція, втрата людського капіталу, ведуть до екологічних викликів, руйнування селянської поселенської мережі, нестабільності в суспільстві.

Про ці факти говорили на прес-конференції фермери:

Мальований Василь сказав: 14 вересня 2015 року скоєно резонансне вбивство фермера Мальованого В.В, на Київщині, якого було по звірячому закатовано і вбито у власному будинку. До цього часу слідство не проведено, вбивць не осуджено.

Гайворонський Анатолій інформував: з жовтня 2007 року по 2014 рік скоєно низку злочинів (розбійний напад, завдання тяжких тілесних ушкоджень, викрадення фермера організованою злочинною групою, тощо), за якими протягом 9 років не проводиться розслідування через приховування злочинів прокуратурою та слідчими органами Дніпропетровської області. Особисті обіцянки трьох Президентів України забезпечити закінчення розслідування результатів не дали.

Здійснено рейдерські захоплення фермерських земель ряду фермерів Дніпропетровської області (Фермери Кукліцький В.В., Кропова Р.Г., Приданцева Т.В., Шкленський В.Г.). Злочини тривалий час не розслідуються.

Самий останній кричущий факт – 17 серпня, цього року було викрадено голову фермерського господарства «Зоря» Володимира Зоренка, Дніпропетровської області Юр’ївського району. До цих пір слідство не закінчено, фермера не знайдено.

Олег Пожидаєв інформував: в 2014 році здійснено крадіжку врожаю, шахрайське пограбування майна у Донецького фермера Віктора Пожидаєва. Корупція чиновників блокує розслідування злочину. Рішення суду не виконується.

Юрій Цапун: скоєно низку злочинів проти фермера Юрія Цапуна (СФГ «На валах») з Житомирської області, в тому числі правоохоронцями: пограбування майна господарства, завдання тілесних ушкоджень, вилучення документів фермерського господарства. Корупційні правоохоронці блокують розслідування злочинів.

Головієнко Петро: в 2014 році здійснено пограбування врожаю фермерського господарства «Нона», тієї ж Житомирської області (голова господарства Петро Головієнко) за сприянням корупційних правоохоронців. Злочин не розкрито, винних не встановлено, збитки не відшкодовані.

Наконечний Григорій: спроба знищення фермерського господарства тваринницького напрямку Григорія Наконечного виконкомом Семенівської сільської ради Баришівського району Київської області, який неправомірно своїм рішенням № 41 від 06.07.2016 року зобов’язав припинити діяльність фермерського господарства.

Також читайте: "ЯКІСТЬ РОБОТИ ОБЛАСНОЇ АФЗ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД КОЖНОГО ФЕРМЕРА ПОЛТАВЩИНИ !"

Микола Бойченко: скоєно пограбування фермера Микола Бойченко (ФГ „Межирічка” Житомирської області) - викрадено врожай на 1,5 млн. грн.Кримінальна справа не порушена, розслідування не проводиться.

Тож було вирішено:

1. Звернутися до українського народу, громадських організацій, політичних партій, що до об’єднання зусиль в цей доленосний час для Української нації перед загрозою що склалася у сфері земельних відносин, збереження та захист Українських земель, недопущення їх розпродажу . Що є загрозою української державності.

Ми об’єднуємося з метою відвернути загрозу та розбудувати українську державу воістину незалежну, демократичну в основі якої має бути принцип – розвиток фермерського устрою у сільському господарстві з урахування інтересів всього українського селянства, української нації, де є утвердження заможного селянина-господаря, подолання бідності в суспільстві, укріплення віри та впевненості у власну країну.

2. Звернутися до Голови Верховної Ради України та голів фракцій щодо прийняття закону про мораторій на купівлю-продаж та будь-яке інше відчуження земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2021 року.

3. Звернутися до голови Верховної Ради України, голів фракцій щодо неприйнятності законопроекту № 4010 від 15.07.2016 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)».

4. Голові Верховної Ради, керівникам фракцій у зв’язку із загрозливими тенденціями у сфері земельних відносин, рейдерства, корупції, тінізації земель, провести протягом вересня-жовтня 2016 р. у Верховній Раді України Парламентські слухання з даного питання з участю громадських організацій та науковців.
5. Звернутися до голів фракцій Верховної Ради України щодо розробки та прийняти нову редакцію закону про оренду землі з обмеженнями оренди землі однією фізичною, юридичною особою, врегулювання орендної плати, захисту прав власників земельних паїв.
6. Звернутися до Національна академія наук України, Національної академії аграрних наук України, громадських організацій щодо створення робочої групи по формуванню плану збереження та захисту українських земель, українського села, деолігархізації та делатифундизації аграрного сектору.
7. Комітету спільно з науковцями розробити і внести зміни до Цивільного та Земельного кодексів України щодо виключення поняття емфітевзис в частині земель сільськогосподарського призначення.
8. Комітету спільно з іншими зацікавленими громадськими об’єднаннями розробити план інформаційної роботи щодо висвітлення загроз у сфері захисту і збереження української землі.
9. Звернутися до Глав Церков про зустріч з обговорення питань щодо захисту української землі.
10. Дане рішення направити Президенту України, Прем’єр Міністру, Голові ВРУ, Керівникам фракцій ВРУ, громадським організаціям, політичним партіям, засобам масової інформації, інформувати громадян України.
Сьогодні АФЗУ разом з іншими громадськими організаціями звертається з вимогами до силових структур, Верховної Ради, Уряду, Президента терміново вжити заходів щодо врегулювання соціально - економічної ситуації яка склалася на селі.
Кiлькiсть переглядiв: 350

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.