ОДИН МІЛЬЯРД ГРИВЕНЬ ДОТАЦІЙ ХОЧУТЬ ПОДАРУВАТИ КОМПАНІЇ ІЗ МІЛЬЙОННИМИ ПРИБУТКАМИ

Уряд хоче подарувати аграріям 4 млрд грн з державного бюджету, з яких 2 млрд грн повинні піти на птахівництво. Про це в коментарях та офіційних пропозиціях кажуть представники Мінфіну та захисники аграрного бізнесу у Верховній Раді.

Попередній розрахунок свідчить, що із цієї суми приблизно 1 млрд грн може отримати одна компанія — “Миронівський хлібопродукт”.

/Files/images/pketuvannya_vr/корупція 12.jpg

Компанія “Миронівський хлібопродукт” належить близькому другу Петра Порошенка Юрію Косюку який навіть встиг попрацювати першим заступником голови Адміністрації президента в післяреволюційний час.

Дотації — це спосіб уряду та аграрних лобістів обманути МВФ. Формально фонд вимагає з 2017 року повністю скасувати спецрежим для аграріїв, який дозволяє їм не платити ПДВ. У той же час фонд не проти дотацій.

В аграріїв з кмітливістю все добре, тому вони запропонували виплачувати їм дотації в розмірі сплаченого ними ПДВ. Фактично це той же спецрежим, але у формі дотації.


Дотації пропонується поширити не тільки на визначену законом продукцію — м’ясо птиці, яйця птиці, велику рогату худобу, овочі, тютюн, ягоди, молоко, а й на продукти переробки молока — сири, згущене молоко, сметану. Цим галузям будуть повертати через бюджет сплачений ними ПДВ.

Так, інструмент дотування виробників сільськогосподарської продукції успішно використовується в Євросоюзі. Однак там дотації виплачуються на 1 га землі, і це не просте повернення сплачених податків.

Сумніваюся також, що в ЄС із 57 млрд євро дотацій чверть отримує тільки одна компанія.

Ось так виглядає сплачений ПДВ аграріями у 2014 році.

Кількість підприємств

млн грн

частка пільг, %

Розведення свійської птиці

246

2 530

53

Велика рогата худоба

277

389

8

Ягідництво та садівництво

36

374

8

Овочівництво

259

352

7

Розведення свиней

211

324

7

Інші

1 067

812

17

Всього

2 096

4 781

100

Тобто, більше половини всіх дотацій та пільг пропонується надати птахівництву. Ось так виглядає структура ринку м’яса птиці за даними 2013 року.

  1. “Миронівський хлібопродукт” — 51,6%.

  2. Комплекс “Агромарс” — 14,9%.

  3. Птахокомплекс “Дніпровський” — 5,4%.

  4. “Агро-овен” — 5,1%.

  5. Володимир-Волинська птахофабрика — 3,6%.

  6. “Улар” — 2,4%.

  7. “Губин” — 1,5%.

  8. “Артбудінвест” — 1,3%.

  9. “Бершадський” — 1,2%.

  10. “Агроукрптаха” — 1,1%.

Відповідно, нескладно підрахувати, що “Миронівський хлібопродукт” (МХП) у такому разі може отримати щонайменше 1 млрд грн. дотацій. Непоганий бонус для компанії, у якої чистий прибуток за січень-вересень 2016 року становив “копійчані” 86 млн дол.

Для фінансування ще 40-50 млн дол прибутку для МХП пропонується додатково збільшити фіксований податок для аграріїв, встановити мінімальний платіж за землі, не здані в оренду, та порізати інші бюджетні витрати.

Наприклад, пропонується відмовитися від пільгового кредитування, підтримки хмелярства та іншого кредитування фермерства.

Програми підтримки АПК в бюджеті 2017

млн грн

Прийнятий

Пропозиції

Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів

300

0

Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі

60

1 529

Витрати Аграрного фонду на зберігання, перевезення, переробку та експорт об’єктів державного цінового регулювання державного інтервенційного фонду

51

51

Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними

75

0

Державна підтримка тваринництва

210

0

Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників

2 973

0

Надання кредитів фермерським господарствам

65

0

Формування Аграрним фондом державного інтервенційного фонду, а також закупівлі матеріально-технічних ресурсів для потреб сільськогосподарських виробників

773

0

Бюджетна дотація для розвитку сільськогосподарських виробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції

немає

4 000

Фонд гарантування кредитів в агропромисловому комплексі

немає

700

Залишається подивитись, чи справді в наш час можливо протягнути настільки банальний “дерибан” грошей з бюджету, ще й усупереч вимогам МВФ, для компанії, акції якої торгуються на Лондонській фондовій біржі.

Джерело

Кiлькiсть переглядiв: 243

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.