КООПЕРАТИВ перспектива аграрного бізнесу в Україні

Кооперативи в агросфері найчастіше створюють виробники сільськогосподарської продукції, але в деяких країнах утворюються і вузькоспеціалізовані агрокооперативи, наприклад, страхові або торгові. Основною причиною створення кооперативів є можливість заощадити гроші на техніці, отримання переваг в експорті, стабільність підприємства за рахунок декількох виробників і зниження конкуренції.

/Files/images/Кооператив.png

Фермери отримують прибуток залежно від того, скільки продукції вони поставили в кооператив. І кількість вкладених в його роботу грошей пов'язана тільки з тим, як часто і в якій мірі господарство користується послугами об'єднання. При цьому система акцій в кооперативній діяльності не використовується: отриманий дохід залежить тільки від кількості поставленої продукції. Люди, які не входять в об'єднання і не пов'язані з сільським господарством, не можуть впливати на життя кооперативу. Таким чином, на виборах голів голоси всіх членів однаково рівні — це і відрізняє кооперативи від інших видів організацій.

Однак, такі кооперативні принципи не є універсальними для всіх країн і мають свою специфіку. У кожній країні виробилися свої підходи до об'єднань.

В Японії кооперативи є монополістами в агросекторі

В Японії кооперативи реалізують близько 90% всієї сільгосппродукції в країні, при цьому в кооперативах працює 91% всіх фермерів. Такі об'єднання виробляють і збувають сільськогосподарську продукцію, а також надають фінансові послуги. Кооперативи в Японії ігнорують антимонопольне законодавство, отримують додаткові привілеї від держави і самі встановлюють ціни на товари.

В Іспанії дуже багато маленьких кооперативів

Більшість кооперативів в Іспанії засновані в рамках регіонального, а не національного законодавства. Іспанські кооперативи в основному невеликі, тільки 39% об'єднань налічують понад 1000 членів. Їх маленький масштаб часто не дає можливості об'єднанням фермерів отримати прибуток. У свою чергу, тут дуже багато вузькопрофільних кооперативів.

Крім невеликих об'єднань, в Іспанії також є і великі кооперативи, які обробляють продукти і продають їх роздрібним мережам. Такі структури виробляють 75% прибутку в кооперативному середовищі.

Найбільший аграрний кооператив знаходиться в Південній Кореї

Крім південнокорейського NH Nonghyup, світовими лідерами стали об'єднання з Японії і США. В цілому, грошовий оборот 96 найбільших агрокооперативів в світі становить $800 млрд — це значить, що сама концепція кооперативів є дуже вигідною для сільського господарства.

В Україні кооперативний рух тільки зароджується

Хоча в Україні і не багато кооперативів, але тут вже є свої великі гравці, які допомагають розвивати кооперативний рух. Наприклад, агрохолдинг "Мрія" інвестував 1,5 млн гривень для створення восьми кооперативів в західних областях України, ПНАК охопив вже 300 населених пунктів і тепер кооператив нараховує понад 6,5 тис. учасників, а компанія "Данон" допомагає створювати молочні і полуничні кооперативи.

У свою чергу, завдяки програмам "Данон" стало простіше придбати ефективне обладнання для доїння корів, і учасники створених кооперативів підвищують надої за рахунок цього на 10-25%. Полуничні об'єднання отримали конкретну точку збуту своєї продукції у вигляді компанії ініціатора. На даний момент, загальний розмір інвестицій "Данон" в кооперативи склав 2,85 млн євро.

Україні потрібно орієнтуватись на нові моделі господарювання, в тому числі і кооперативи, адже саме завдяки їм можна досягти синергії і оптимізації фермерських витрат, особливо якщо вони створення із ініціативи самих фермерів. Тому в певній мірі розвиток кооперативного руху є необхідністю в Україні.

До речі нещодавно створено обслуговуючий кооператив "Полтавський фермер". Додаткова інформація відносно співпраці, умов діяльності кооперативу за тел.: 0675300351, 0957250103

Джерело

Кiлькiсть переглядiв: 284

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.